Links

Een lijst met links naar informatieve websites en organisaties die een verband hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Do you remember

Stichting Herdenking Amerikaanse Kerstviering 1944

Maastricht, Nederland, 24 december 1944, Kerstavond
Het initiatief van de Mis was een idee van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis, die toen eigenaar waren van de groeve. Zij zijn in Maastricht beter bekend onder de naam “De Broeders van de Beyart”. De Mis werd gehouden in een grot, De Schark genoemd, in de buurt van de Sint Pietersberg in Maastricht. Tussen 250 en 280 meest erg jonge Amerikaanse soldaten, die in Maastricht en omgeving gelegerd waren, woonden de Kerstviering in de kleine groeve bij. Na de Mis schreven deze jonge soldaten hun naam of handtekening op de muur, met houtskool.

Ga hier naar de website

American Battle Monuments Commission (ABMC)

Deze federale overheidsorganisatie werd in 1923 in het leven geroepen door het Amerikaanse congres. De ABMC is o.a. verantwoordelijk voor het gedenken en herdenken van de inzet en offers van de Amerikaanse strijdmachten vanaf 6 april 1917 en het ontwerpen, bouwen, organiseren en onderhouden van de 24 permanente Amerikaanse begraafplaatsen in het buitenland, waaronder Margraten.

Ga naar de website

American WWII Orphans Network (AWON)

Opgericht in 1991 met als doel om zonen en dochters (en andere verwanten) van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Amerikanen een podium en stem te geven. De adoptiestichting staat in nauw contact met de AWON-organisatie.

Ga naar de website

Fallen but not forgotten

De hoofddoelstelling van deze website is het maken van een eerbetoon aan de vele jonge Amerikaanse militairen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid, en er voor te zorgen dat hun levensverhalen niet vergeten worden. De website bevat levensverhalen van gesneuvelde Amerikanen die in Margraten begraven zijn.

Ga naar de website

Akkers van Margraten

U vindt hier ooggetuigenverhalen en informatie over de periode van de aanleg van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten vanaf november 1944. De site is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het onderwijs.

Ga naar de website

Fields of Honor

De Fields of Honor -Database (voormalig de Adoptiegraven-Database) is een project van Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven en bevat informatie over soldaten die begraven zijn of herinnerd worden op de Amerikaanse Begraafplaatsen Ardennes, Henri-Chapelle en Margraten. De Fields of Honor – Database is een project dat jaren geleden is opgestart en ook nog vele jaren zal duren totdat dit voltooid is. Inmiddels bevat de database al informatie over enkele duizenden soldaten.

Voor de duidelijkheid: deze stichting staat los van onze stichting die het exclusieve recht heeft graven of namen op de Muur van Vermisten in Margraten ter adoptie toe te wijzen. (e-mail: info@adoptiegraven-margraten.nl)

Ga naar de website

Margraten Memorial Concert

In en vanuit Margraten wordt de herinnering levend gehouden aan het offer en de prestaties van de daar begraven bevrijders. Onder meer door de uitvoering van een openluchtconcert van topniveau op de Amerikaanse begraafplaats. Een klassiek concertprogramma dat past bij de unieke locatie waar het wordt uitgevoerd en tevens een waardig eerbetoon is aan de soldaten die hier hun laatste rustplaats vonden.

Ga naar de website