Door Peter Schrijvers

Het boek “De Margraten Boys”

Het boek over gesneuvelde bevrijders en de adoptanten van hun graven op de begraafplaats in Margraten De Margraten Boys is het verhaal van de ruim tienduizend Amerikaanse jongens die begraven zijn en herdacht worden in een Zuid-Limburgs  dorp. De publicatie bevat verhalen over leed en ontberingen tijdens de Nazi-bezetting, over leven, strijd en dood van de Amerikaanse bevrijders, de herinneringen en het eindeloze verdriet van hun families in Amerika. En van de vele trouwe adoptanten die ‘hun’ jongens al die jaren bleven eren en herdenken. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Het boek (de Nederlandse en de Engelse versie) is te koop aan de balie bij de Hubo Jan Opreij BV, Aan de Fremme 50, Margraten (grenzend aan de Rijksweg).

De (afhaal)prijs van de Nederlandse uitgave bedraagt € 21,50, de Engelse editie kost € 22,50. U kunt de boeken ook bestellen bij de Stichting via e-mail: info@adoptiegraven-margraten.nl of telefonisch 043-4582587 (Maria de Graaf-Bessems).

Slide Background
DVD

Documentaire ``Onze Soldaat``

Zomer 2013. De ouders van filmmaakster Jotja Bessems ontmoeten voor het eerst de familie van de soldaat wiens graf zij hebben geadopteerd. Die gebeurtenis vormt de aanleiding voor een ingetogen, ontroerend en bij vlagen komisch portret van 70 jaar adoptie en verbondenheid.

Met een nuchtere vanzelfsprekendheid brengen Hub en Nel Bessems een paar keer per jaar bloemen naar het graf van Sidney Stuart Beck. In Onze Soldaat volgen we de Nederlandse en de Amerikaanse familie in hun beleving van de adoptie vanaf de ontmoeting op de begraafplaats.

De 83-jarige Gerda Roebroeks-Nelissen droomt al 70 jaar van een dergelijke ontmoeting. Zij was 13 toen de Amerikaanse soldaat Henry W. Wolff bij hen logeerde, terwijl hij overdag de kanonnen bemande die richting Aken stonden opgesteld. Haar familie adopteerde meteen na de oorlog zijn graf.

Persoonlijke brieven en foto’s geven de soldaat Sidney weer een stem. Prachtige beelden van zowel de VS als Zuid-Limburg en levendige herinneringen van de adoptante van het eerste uur, geïllustreerd met bijzondere historische beelden, schetsen op indringende wijze het verhaal van 70 jaar grafadoptie in Margraten.

Onze Soldaat is een productie van Jotja Bessems AV Producties en de Stichting Samenwerkende Heemkunde Organisaties Margraten. De documentaire kwam tot stand met steun van het Aanmoedigingsfonds van de Koninklijke Facultatieve en de Frans Gijzelsstichting/Rotaryclub Heerlen. www.facebook.com/onzesoldaat

Promofilmpje vindt u hier

De film duurt 47 minuten. De dvd bevat zowel een Nederlandse als een Engels ondertitelde versie en is geschikt voor afspelen in Nederland en de VS.

Prijs: € 15,95 plus verzendkosten.
(Ook af te halen bij Hubo bouwmarkt in Margraten.)

Slide Background
Door Jo Purnot en Mieke Kirkels

Het boek ``Van Boerenakker tot Soldatenkerkhof ``

Het boek bevat o.m. verhalen van ooggetuigen over de aanleg van de begraafplaats. Boeren vertellen hoe ze hun land kwijt raakten. Dorpelingen over de grote stroom van gesneuvelden die dag na dag – anderhalf jaar lang – aangevoerd werden. Amerikanen vertellen onder welke erbarmelijke omstandigheden zij hun werkzaamheden moesten verrichten. Het boek is voorzien van illustraties en foto’s.

Prijs €24,95 plus verzendkosten

Slide Background
Door Eugenie Jansen en Albert Elings

De DVD “Akkers van Margraten”

De film ‘Akkers van Margraten’ is verschenen naast het boek ‘Van Boerenakker tot Soldatenkerkhof’. Behalve interviews met ooggetuigen bevat de DVD zeventig minuten extra verhalen en films uit Amerikaanse archieven. Nederlands en Engels ondertiteld.

Prijs € 14,95 exclusief verzendkosten

Slide Background
Door Jacques Vriens

Het boek ``Het geheim van Opa``

Het boek is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. “Opa wil maar niet over de oorlog praten. Wat is er toch met hem gebeurd in de oorlog? Dan ontdekken Teun en Lenneke zijn grote griezelige geheim“.

Prijs €6,95 exclusief verzendkosten

Slide Background
Door Jennifer Holik

Het boek ``Faces of war``, researching your soldier

Dit (Engelstalige) boek van de Amerikaanse schrijfster Jennifer Holik bevat talrijke tips voor het zoeken naar de achtergrond en de verhalen van een geadopteerde Amerikaanse militair.

De (afhaal)prijs van deze uitgave bedraagt € 25,00. U kunt de boeken ook bestellen bij de Stichting via e-mail: info@adoptiegraven-margraten.nl of telefonisch 043-4582587 (Maria de Graaf-Bessems).

Slide Background

Laten we de geschiedenis niet vergeten

We proberen steeds een mooi aanbod aan boeken en DVD’s te presenteren. Heeft u een tip voor een goed boek of mooie film? Geef het aan ons door!

Bent u geïnteresseerd? Koop dan het boek hier Webshop