Klassiek en première bij Liberation Concert

14 augustus 2017

Een onbetwist klassiek succeswerk, Dvořáks meeslepende 9e symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’, één Nederlandse première, Chant des déportés van Messiaen en één weinig uitgevoerd werk, de Chichester Psalms van Bernstein klinken tijdens het Liberation Concert op zondag 17 september in Margraten. Iedereen is zonder voor-aanmelding welkom en vrijwel altijd is er voor elke bezoeker een zitplaats.

Alle adoptanten zijn uitgenodigd voor dit concert dat wordt uitgevoerd door de philharmonie zuidnederland, het Brabant Koor en knapensopraan Jérémie de Rijk.

De Stichting Eerbetoon American Cemetery and Memorial is de organisator. Dit openluchtconcert vindt – sinds 2006 – jaarlijks plaats op de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten. Het is een eerbetoon en een dankbetuiging aan allen die vielen voor de bevrijding van ons land en het herdenkt tevens de bevrijding van Nederland die in september 1944 vanuit Zuid-Limburg begon.

Het thema van deze editie van het Liberation Concert is ‘Het Begin’.

De Franse soldaat Olivier Messiaen (1908-1992) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen gehouden in het krijgsgevangenkamp in het Silezische Görlitz. Hij overleefde en groeide met diepreligieuze werken uit tot de grootste componist van de 20e eeuw. Zijn Chant des déportés schreef Messiaen in 1945 ter nagedachtenis aan de bevrijding van de concentratiekampen. Deze beklijvende en krachtige hymne klinkt voor de eerste keer in Nederland. Het werk beschrijft de gevoelens van een ontwricht Frankrijk dat na de oorlog zoekt naar een nieuwe identiteit en begin.

Het tweede werk van het Liberation Concert is de Negende Symfonie van Antonín Dvořák (1841-1904). Toen hij in 1892 vaste voet aan de grond zette in de Verenigde Staten, wist hij dat van hem als gevierd Europees componist grote dingen werden verwacht. Zijn ‘Nieuwe Wereld’ symfonie is hét symbool geworden van het begin van de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

In de Chichester Psalms van Leonard Bernstein (1918-1990) is de componist – die grote bekendheid verwierf met zijn West Side Story – op zijn allerbest. Drie Hebreeuwse psalmen en de Christelijke koortraditie versmelten in een werk vol opzwepende ritmes en pakkende melodieën. Aangegrepen door de dood van president Kennedy roept Bernstein zo op tot eensgezindheid. Een viering van het leven en een muzikale roep om vrede. Dirigent Karel Deseure leidt de uitvoering en Louis Buskens bereidde het koor voor.

Programma:

14:30 : Alle genodigden hebben hun zitplaats ingenomen

15:00 – 16:30: Liberation concert

Het staat u vrij om het Liberation Concert met meerdere personen bij te wonen. De organisatie stelt het op prijs als de bezoekers uiterlijk 14:30 een zitplaats hebben ingenomen. Het concert kent geen pauze.

Mocht u met openbaar vervoer willen reizen, op 17 september verleent vervoersonderneming Arriva 20% korting op buslijn 350 naar en van de Amerikaanse Begraafplaats. De procedure om dergelijke korting te verkrijgen vindt u via deze link.

Meer informatie vindt u op onze – nieuwe – website www.liberationconcert.nl, die vanaf eind augustus / begin september is te raadplegen. Bij vragen van meer bijzondere aard kunt u tegen die tijd een mail sturen naar uitnodiging@liberationconcert.nl.