Adoptanten bezoeken familie ‘hun sergeant’

26 juni 2017

Staff Sergeant Joseph Hercker diende in de Tweede Wereldoorlog bij het Amerikaanse 554ste Bomber Squadron van de 386ste Bomber Group. Hij was mitrailleurschutter aan boord van een B-26 bommenwerper en nam deel aan 16 bombardementsvluchten in Duitsland. De 17de vlucht werd hem fataal. Op 3 april 1945, een maand voor de Duitse capitulatie, kwam hij om het leven ergens in midden Duitsland. Zijn vrouw Matilda Buckno en dochtertje Joan bleven achter.

Joseph Hercker ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en zijn graf is geadopteerd door de familie Haagen uit Geleen. Na het overlijden van zijn moeder heeft Wen Haagen met zijn gezin in 2009 de adoptie van het graf overgenomen en zo wordt Joseph Hercker nog steeds binnen de familie herdacht.
Josephs dochter Joan Hercker-Fitzpatrick is aangesloten bij het American WW2 Orphans Network (AWON, een netwerk van oorlogswezen) en zij is al twee keer in Margraten geweest om haar vader te bezoeken, de laatste keer in 2015. Daarbij werd ze telkens gastvrij onthaald door de familie Haagen.
Na de ontmoetingen met Joan en haar partner Robert Leardi in 2010 en in 2015 in Margraten is er contact ontstaan tussen de adoptanten en Joan en haar partner. In april dit jaar vloog de familie Haagen de oceaan over om de familie op te zoeken in Philadelphia.

Wen Haagen: “We waren van plan New York te bezoeken en zo kwam onze dochter (Floor) op het idee om ook naar Joan en Robert in Philadelphia te gaan. Even een mail sturen en een afspraak zou zo geregeld zijn, dachten we. Maar zo simpel bleek dat niet te zijn. Het mailadres bestond niet meer en verdere contactgegevens hadden we niet. Na enig speurwerk (via Joan’s partnernaam Fitzpatrick) en wat telefoontjes kwam ik op een gegeven moment uit bij Sharon Fitzpatrick in New Jersey; het bleek de schoonzus van Joan te zijn. Sharon vertelde dat Joan, na een zwaar herseninfarct, al geruime tijd in een verpleeghuis in Philadelphia verbleef. De vraag was natuurlijk of Joan in staat zou zijn om ons te ontvangen. Maar toen we meldden dat we naar de VS zouden afreizen en een bezoek zouden willen afleggen werd hier natuurlijk zeer enthousiast en emotioneel op gereageerd. Tijdens ons verblijf in New York hadden we de zaterdag 29 april ingeruimd voor het bezoek aan Joan in het verpleeghuis in Philadelphia. Het werd een ontvangst om niet meer te vergeten; alles was versierd in rood-wit-blauw om de ‘Hollanders’ warm te onthalen. “

Op zaterdag 29 april 2017 hebben de adoptanten de familie van Joseph Hercker bezocht in Philadelphia; dochter Joan Fitzpatrick, partner Robert Leardi  (zij waren al eerder in Margraten) en schoonzus Sharon Fitzpatrick en zonen waren tijdens het bezoek aanwezig. Tijdens dit bezoek werd een ‘Certificate of Commemoration’  overhandigd aan Joan als bewijs dat haar vader in Margraten in goede handen is en dat er mensen zijn die hem blijvend herdenken.

foto v.l.n.r.: Jelle Haagen, Renate Haagen, Joan Hercker-Fitzpatrick (in stoel), Floor Haagen, Sharon Fitzpatrick (zus van Joan), Wen Haagen, Robert Leardi (partner Joan Hercker).