Amerikaanse eer voor bestuursleden adoptiestichting

Bij bevrijdingsconcert harmonie Concordia

26 juni 2017

Bijna vijftien jaar hebben Fien Opreij-Bendermacher, Jacques Aussems en Jo Purnot uit Eijsden-Margraten zich ingezet voor het succesvolle adoptieprogramma van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Zaterdag 27 mei, tijdens het jaarlijkse concert, georganiseerd door de Adoptiestichting, werden zij daarvoor gehuldigd én onderscheiden door deputy-secretary John Wessels van de ABMC en superintendent Keith Stadler van de begraafplaats.

De American Battle and Monuments Commission is de organisatie die vanuit Parijs wereldwijd 26 Amerikaanse militaire begraafplaatsen met 218.000 graven en 27 monumenten in 16 landen beheert. Alleen Margraten heeft sinds 1945 een programma waardoor elk graf en elke naam op de Muur van Vermisten is geadopteerd.

De drie ere-bestuursleden van de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten ontvingen een imposante medaille van verdienste, met vier kleinere draag-uitvoeringen daarvan, en een oorkonde waarin de reden van toekenning wordt vermeld. Dep. secretary John Wessels vertelde dat de Amerikanen zeer geroerd zijn omdat, na meer dan zeventig jaar, er nog steeds door burgers voor de graven gezorgd wordt, generatie na generatie. Ook daarom heeft deze begraafplaats een bezoekerscentrum verdiend, zei hij. Dit jaar is geld beschikbaar gesteld voor de ontwerpkosten daarvan, daarna moet er geld komen voor de bouw.

Het adoptieconcert, opgezet door de Stichting Adoptie Graven Margraten, werd verzorgd door harmonie Concordia uit Margraten. Dirigent Jos Dobbelstein had een gevarieerd programma met tal van nummers uit de jaren van oorlog en bevrijding samengesteld. Een bevrijdingsmedley met als uitsmijter ‘We’ll meet again’ besloot het concert, waaraan mezzosopraan Lien Haegeman, zanger-gitarist Erik Moonen en trombonist Joris solistische bijdragen leverden. De bomvolle zaal van Oos Heim, met adoptanten en een aantal Amerikanen die speciaal voor Memorial Day, de dag erna, naar Margraten waren gereisd, reageerde zeer enthousiast.

Het muzikale programma werd toegelicht door Jean van Wissen, de filmbeelden werden verzorgd door Ron Jansen en geluid en licht waren in handen van Stefan van der Bolt. De Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten bedankt alle mensen die van dit concert een succes hebben gemaakt.

Vlnr Keith Stadler en John Wessels reikten de eremedailles en oorkondes uit aan mevr. Fien Opreij, Jacques Aussems en Jo Purnot. (Foto:Nicole Sproncken)

Trombonist Joris was een van de solisten in het concert van Concordia.