Delegatie bestuur adoptiestichting bezoekt Nijmegen

27 september 2023

In september vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de operatie Market Garden en dan met name van de zogenaamde Waaloversteek in Nijmegen. Met kleine aanvalsboten werd op 20 september de overtocht gemaakt over de snelstromende rivier. De Duitsers hadden zich aan de overkant ingegraven. Mannen van de 82ste en de 101ste Airborne Divisie werden aangewezen om de Duitsers uit te schakelen. De oversteek begon om 17.00 uur onder dekking van een rookgordijn. Tijdens het roeien lagen de mannen onder hevig mortiervuur en de kogels uit machinegeweren floten hen om de oren. Toch slaagden ze erin de overkant te bereiken. De Duitsers werden verslagen en de Noordelijke oever was in handen van de geallieerden. Deze actie kostte 48 soldaten het leven waarvan er 18 worden herdacht op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. 17 graven en een vermelding op de Muur der vermisten.
Op uitnodiging van de stichting Friendship Albany Nijmegen (FAN) zijn we op dinsdag 19 september afgereisd naar Nijmegen. Albany is de stad die na de oorlog hulpgoederen naar Nijmegen heeft gebracht voor de wederopbouw. Sindsdien kennen beide steden een hechte vriendschapsband. We werden welkom geheten door Anja Adriaans, oprichter van de FAN. Het gezelschap in Nijmegen bestond uit Amerikaanse militairen van de 82ste ABN DIV die speciaal uit Amerika waren ingevlogen. Verder functionarissen van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, leerlingen van het ROC in Nijmegen en een grote groep burgers uit de plaats Albany. De adoptanten van de gesneuvelden van de Waaloversteek waren uitgenodigd maar slechts 1 adoptant kon erbij zijn. Deze kwam nota bene uit Nijmegen zelf.
Het programma begon met een presentatie van de geschiedenis van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en het adoptieprogramma. Het gezelschap heeft geboeid geluisterd en na afloop namen enkele kolonels het woord die vol bewondering spraken over de toewijding van de adoptanten voor hun gevallen kameraden. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan een verzorgingstehuis, genoemd naar de commandant van de Waaloversteek, Julian Aaron Cooke. Bij het Aaron Cooke gebouw herinnert een plaquette aan de heldhaftige overtocht. Deze majoor was pas 28 toen hij het bevel kreeg om met zijn bataljon de gevaarlijke oversteek te maken. Bij dit gebouw werd een krans gelegd door kolonel Jason Schuerger.
De bijzondere dag werd afgesloten met een wandeling over de brug bij zonsondergang de zogenaamde sunset march. De sunset march is een dagelijks eerbetoon aan de gesneuvelde geallieerden. De nieuwe brug “de Oversteek” is ontworpen vlakbij de plek waar de Waaloversteek plaats vond. Op de brug staan 48 lantaarnpalen, een voor elke gesneuvelde soldaat.
Bij zonsondergang gaan de lampen een voor een aan in het tempo van een langzame pas. Elke avond lopen een of meerdere veteranen over de brug in het tempo dat de lampen aangeven. Dinsdagavond begon de sunset march om 19.44 uur en het was dit keer een grote groep. Twee pelotons Amerikaanse en Britse soldaten, veteranen, mensen uit Albany en Nijmegen begeleidden onze delegatie.

Eenmaal aan de overkant van de brug vond er een ceremonie plaats bij het monument van de Waalcrossing met de namen van alle gesneuvelden. Daar hebben we een bloemstuk laten plaatsen namens alle adoptanten door de adoptant uit Nijmegen, Jan Bos.