Familiebezoek voor Francis J. Hanner in Margraten

12 april 2017

Op dinsdag 11 april 2017 vergeet de buschauffeur van lijn 350 te stoppen bij de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Zijn Amerikaanse passagiers stappen uit bij de volgende halte en wachten op de bus terug. Uiteindelijk arriveren ze met enige vertraging op de plek waar oom Francis begraven ligt.

Ter gelegenheid  van hun 50-jarig huwelijksfeest brengen Jay en Nancy Hanner een bezoek aan Europa. Na een dagje Amsterdam en Keukenhof arriveren ze met het openbaar vervoer in Margraten. Ze worden verwelkomd door Keith Stadler en Frank Lahaye, stafleden van de begraafplaats, vertegenwoordigers van de Stichting Adoptiegraven en door de adoptanten van Staff Sergeant Francis J. Hanner. Mevrouw Barbara Janssen is samen met haar dochter Monique Volkers naar Margraten gekomen om de Amerikaanse familie te ontmoeten. Hoewel slecht ter been zorgt mevrouw Janssen al jarenlang voor een bloemetje bij het graf van de door haar geadopteerde militair. Monique vertelt de Amerikaanse gasten dat zij de adoptie over zal nemen zodra haar moeder dat niet meer kan. Jay en Nancy danken hen en zijn geëmotioneerd.   

Francis J. Hanner groeide op in het mijnwerkersstadje Rosedale in de staat Indiana. Zijn vader James was advocaat en zijn moeder Gertrude had een winkel in Rosedale. Ze hadden vijf kinderen, vier zoons en een dochter. Drie zoons dienden in het leger tijdens WWII. De oudste zoon Clelland was piloot op een bommenwerper, Francis was piloot op een glider en Jay sr diende bij de mariniers in de Philipijnen. Clelland en Jay sr zijn veilig teruggekeerd na de oorlog; Francis sneuvelde op 25-jarige leeftijd in Duitsland.

Francis kwam in dienst op 1 april 1941 in Fort Benjamin in de staat Indiana. Hij werd opgeleid tot gliderpiloot en werd geplaatst bij het 61ste squadron van de 314de  Troop Carrier Group. Op 24 maart 1945 had hij de opdracht om grondtroepen in te vliegen in de buurt van Wesel. Op die dag vond de operatie Varsity plaats om een overgang over de Rijn te forceren. Bij die operatie is hij gesneuveld. Voor zijn inzet ontving Francis de Air Medal en een Purple Heart.

Jay en Nancy hebben foto’s van Francis meegebracht voor de adoptanten en vertellen allerlei anekdotes en verhalen over Francis en zijn familie. Uit hun verhalen maken we op dat Francis een ondernemende jongen was die wel van een geintje hield.  De oudste zoon Clelland werd na de oorlog advocaat en ging in het advocatenkantoor van vader werken en ook Irma kreeg er een baan. Dit kantoor bestaat nog steeds en heet nu Hanner, Hanner & Hanner Law office in Rockville Indiana. Jay sr en Harold waren allebei loodgieter. Jay is de zoon van Jay sr en heeft ook als loodgieter zijn boterham verdiend.

Frank Lahaye neemt de gasten mee naar het graf van Francis en daar worden de meegebrachte bloemstukken geplaatst. Francis staat in het middelpunt van deze ontmoeting, verhalen worden verteld, foto’s worden uitgewisseld en Jay en Nancy ontvangen uit handen van Frank Lahaye een Amerikaans vlaggetje dat voor even bij zijn graf heeft gestaan. Namens de Adoptiestichting ontvangen Jay en Nancy een “Certificate of Commemoration”, en herdenkingscertificaat waarin wordt vastgelegd dat het graf van Francis liefdevol wordt verzorgd door de adoptanten Barbara Janssen en haar dochter Monique. Deze ontmoeting tussen een Amerikaanse familie en Limburgse adoptanten heeft voor beiden een grote betekenis en is een dankbaar moment in hun beider leven. Centraal hierbij Staff Sergeant Francis J. Hanner (23-6-1920 – 24-3-1945), gesneuveld voor onze vrijheid, begraven en herdacht in Margraten. 

Foto met Jay jr Hanner, Nancy Hanner, Barbara Janssen en Monique Volkers

Staff Sergeant Francis J. Hanner