Joan Coleman bezoekt voor het eerst haar broer “Eddie” in Margraten

14 oktober 2016

 

Op 22 december 1943 wordt de bommenwerper van 2 Lt Edwin Jacobsen uit de lucht geschoten en stort neer in de Noordzee. Zij kwamen terug van een bombardementsvlucht in Duitsland. Van de bemanning werd niets meer teruggevonden. De naam van 2 Lt Edwin S. Jacobsen staat vermeld in de zogenaamde Walls of the Missing op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

Het is bijna 73 jaar later als om 9 uur ’s ochtends Joan Coleman, haar dochter Karen en nicht Joan worden opgehaald op het Centraal station van Rotterdam door Eric Jansen, de man die Edwin Jacobsen heeft geadopteerd. Thuis biedt hij hen een kop koffie aan en vervolgens ondernemen ze de lange tocht naar de begraafplaats in Margraten. Vlakbij de begraafplaats hebben ze gezamenlijk geluncht om even bij te komen van de lange rit. Joan is met haar 85 jaar verrassend vitaal.

Miranda Prevaes, vertegenwoordigster van de ABMC, ontvangt het gezelschap en vertelt hen alles over de begraafplaats en het adoptieprogramma. Ze vergezelt hen naar de plek waar de naam van Edwin Jacobsen in de Walls of the Missing staat gebeiteld. Eric Jansen vertelt: ”Ik vond het een heel bijzondere ervaring om een hele dag te delen met een vrouw die 2nd Lt. Jacobsen gewoon Eddie noemt. Ze vertelde over hoe vriendelijk en zachtaardig hij was. Hoe hij haar (als klein zusje van 10) mee nam naar de bioscoop en tijd voor haar nam als hij op één van zijn schaarse verlofdagen thuis was. Ze sprak heel liefdevol over de man wiens naam op de muur voor mij meer is veranderd in een echt persoon. Ze omschreef hem als ‘laid back’ en ‘easy going’. Ikzelf moest ook even slikken toen deze oude vrouw bij het vertrek een kushandje blies naar de naam van haar broer die ze al zo lang moet missen”.

Het Amerikaanse gezelschap kreeg een goed gevulde informatiemap mee en een “Certificate of Commemoration” waarmee de goede band tussen de adoptant en de Amerikaanse familie wordt bevestigd en schriftelijk vastgelegd.

JoanEricJansen