Kerstbezoek Amerikaanse Begraafplaats

27 december 2018

Op 23 december 2018 brachten vader Dan en zoon Dylan een bezoek aan hun (oud)oom Russell Diehl op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Op hun verzoek hebben we hen in contact gebracht met de adoptanten, de familie Stoots uit Landgraaf. Het was ´s ochtends 09.00 uur toen de familie Stoots voor de poort stond van de begraafplaats. De superintendent, Shane Williams deed zelf open. Moeder en zoon met de (klein)kinderen Reno en Yara.

Korte tijd later arriveerden Dan en Dylan Diehl vanuit Maastricht. Het was de eerste keer in 73 jaar dat er iemand van de familie Diehl op bezoek kwam in Margraten. Mevrouw Stoots vertelt dat ze als meisje van acht jaar op de begraafplaats was geweest en heeft gezien dat soldaten in matrasstof gewikkeld werden begraven. Ook vertelde ze dat haar moeder tot in de jaren ‘80 gecorrespondeerd heeft met de moeder van Russell Diehl. Regelmatig kregen ze pakketjes uit Amerika waarbij vooral de kauwgum een blijvende indruk heeft gemaakt. Met het overlijden van mevrouw Diehl stopte het contact.
De kennismaking met de neef van Russell en zijn zoon Dylan was voor de familie Stoots heel bijzonder. Hernieuwd onderling contact in aanwezigheid van de jongere generatie van beide families schept vertrouwen voor de toekomst. Het adoptieprogramma heeft hen samengebracht en samen herdenken ze Russell en staan ze stil bij de gebrachte offers en de waarde van vrijheid. Kerstmis is een mooie gelegenheid om met familie samen te komen en deze hereniging van adoptantenfamilie en Amerikaanse nabestaanden past prachtig in de kerstgedachte.  Vrede op aarde voor iedereen.

Vader Stoots met Reno en Yara, Dan Diehl, mevr Stoots en Dylan Diehl