Plaquette voor Amerikaanse piloot Lt Fleming

26 juni 2017

De Amerikaanse tweede luitenant Dover Chalmond Fleming nam op 8 oktober 1943 deel aan een aanval op het Duitse Bremen. Hij was piloot van een eenpersoons P-47 Thunderbolt, een zware jager-bommenwerper. Als enig bemanningslid moest hij tegelijkertijd vliegen, observeren, richten, schieten en de radio bedienen. Boven het IJsselmeer werd hij door een Duits jachtvliegtuig  beschoten en geraakt en kon niet verder. Hij haakte af van de formatie, zwenkte in de richting van Amsterdam en kwam rond 16.00 uur neer in de Osdorper binnenpolder, zwaar gewond.

Een boer heeft als ooggetuige verklaard dat hij Fleming uit zijn vliegtuig heeft zien kruipen en dat hij door de Duitsers is gearresteerd en meegenomen. Sindsdien is hij vermist. Zijn naam staat gebeiteld in de Muren der Vermisten op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Op 14 augustus 1945 wordt hij als gesneuveld beschouwd. Hij werd 26 jaar oud.
Op 4 mei 2017 werd aan de Osdorperweg in Amsterdam, vlakbij de plaats waar hij als laatste is gezien, een plaquette met zijn naam er op onthuld. Dat gebeurde bij het monument voor de oorlogsslachtoffers van Osdorp.

Een delegatie van de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten was bij de plechtigheid aanwezig. Kransen werden gelegd door de Amerikaanse ambassade, buurtbewoners en door een internationale school in Amsterdam. Zij zullen dit monument adopteren.

 

De Amerikaanse tweede luitenant Dover Chalmond Fleming