Verhalen van de begraafplaats: Leo Roman

14 juni 2022

Op zondag 22 mei heeft de Amerikaan Leonard Roman (75) samen met zijn vrouw het graf bezocht van zijn oom naar wie hij is vernoemd, 2 Lt Leo J. Roman. De familie Roman was naar Amerika geëmigreerd vanuit Polen. Het gezin woonde in Connecticut en had zeven zoons.

Leo was bombardier en verantwoordelijk voor het op het juiste moment openen van het bommenluik van zijn bommenwerper. Ze hadden op 21 maart 1945 een aanval uitgevoerd op een Duits fabriekscomplex en maakten zich gereed om in formatie terug te vliegen naar Engeland. Leonard wist te vertellen dat het vliegtuig waarin zijn oom zat daarbij in aanraking kwam met een andere bommenwerper. Beide toestellen stortten neer en slechts één bemanningslid kon zich met de parachute in veiligheid brengen.

De adoptanten, de familie Coenen uit Geleen, waren bij dit bezoek aanwezig en het werd een bijzonder bezoek. Danya Royen, werkzaam voor de Amerikaanse Begraafplaats, bracht het gezelschap naar het graf. Zij vulde de letters in het grafkruis met zand afkomstig van de stranden van Omaha Beach en de adoptanten hadden een prachtig bloemstuk bij het graf gezet.

Als gebruikelijk werd de Amerikaanse en Nederlandse vlag bij het kruis gezet. Henk Coenen kreeg van Leonard een prachtig blauw vliegjack aangeboden met daarop de naam Leo Roman. Dat gaf hem een emotioneel kippenvelmoment. Leonard Roman heeft veel gereisd als piloot en had ook enkele brokstukken van de Berlijnse Muur bij zich. Die waren ook bestemd voor de adoptanten. Er volgde een levendig gesprek over de Amerikaanse soldaat en dat is ook een goede manier om deze Margraten Boy te herdenken. Hij is niet vergeten. Om dit bijzondere contact vast te leggen kregen beiden een Certificate of Commemoration uitgereikt ter nagedachtenis van 2 Lt Leo Roman.

Na afloop heeft het gezelschap nog nagepraat in Margraten onder het genot van een lekkere lunch.