Zoon gesneuvelde para werd US marine-piloot

4 augustus 2017

Door Sjef Kusters.

Zijn vader William sneuvelde op 17 september 1944 bij het Brabantse Kasteel Heeswijk, maar dat weerhield de Amerikaan William Burd jr. er niet van te kiezen voor een militaire loopbaan. Hij werd US marine-piloot en voerde vanaf zijn vliegdekschip honderden operaties uit boven Vietnam, in de jaren zestig. Donderdag 3 augustus was junior (74 jaar nu) op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, bij zijn vader. In 1971 was William (Bill) hier voor het eerst, nu had hij zijn vrouw Janice (70) en dochter Heather (42) bij zich. En hij trof er Tammy en Scott Weidmann, zij is een nicht van Bill en werkt op de US-support basis in Schinnen. Ook ontmoette hij er voor het eerst de adoptant van Captain William Burd, Carli Nelissen uit Schijndel, dat drie km. van het kasteel ligt.

Negen jaar geleden adopteerde Carli het graf van parachutist Burd, omdat hij gefascineerd was en is door de Amerikaanse  acties in de Tweede Wereldoorlog en vooral door alles wat met de Slag om Arnhem (Operation Market Garden) te maken heeft. Het aandeel daarin van het 501e regiment (Klondike) infanterieparachutisten van de 101 e Airborne Division  (Screaming Eagles) heeft zijn speciale aandacht. Zozeer dat hij als re-enactor optreedt om samen met Klondike-vrienden hun veldslagen na te spelen. Op 17 september 1944 landde kapitein Burd met zijn mannen bij kasteel Heeswijk, niet de geplande plek. Verschillende para’s werden gewonden en ondergebracht in het kasteel. Burd bleef bij hen achter. Maar de Duitsers wisten ze te vinden en in een gevecht met hen werd Burd gedood. Zijn helm, met een kogelgat, en andere militaire bezittingen en documenten van Burd liggen nu in een aparte vitrine in het hoofdkwartier van het 501 e in Fort Campbell, Kentucky.

Zoon William, geboren in 1943, heeft niet alleen zijn vader nooit gekend maar ook zijn moeder nauwelijks. Zij heeft hem niet lang na de dood van zijn vader afgestaan voor adoptie. Na highschool koos Bill jr. voor een militaire loopbaan. Toen zijn dienst als piloot bij de marine er op zat ging hij rechten studeren, maar uiteindelijk bleef vliegen toch zijn grote passie. Nu in de burgerluchtvaart. Dat was even wennen, zegt hij. Het was zoiets als wanneer een formule 1 coureur die buschauffeur wordt! Bill, Janice en Heather wonen nu in de buurt van Miami in Florida.

Na het bezoek aan het graf van captain Burd ging zijn zoon Bill, samen met zijn familieleden en de adoptanten, voor het eerst naar kasteel Heeswijk waar zijn vader sneuvelde. Daar gaf een lokale historicus hen uitleg over de geschiedenis van het kasteel en over de oorlogsjaren en bevrijding.

William Burd jr. met de adoptant Carli Nelissen bij het graf van
vader William Burd.

Captain William Burd werd bij de geallieerde invasie op 6 juni in Frankrijk gewond en moest in Engeland revalideren. Met succes, zoals deze foto laat zien.